KARACASU'DA TARIM ADAYALI SANAYİİ

Tarıma dayalı sanayileşme hedefi
22 Aralık 2009 / 14:54
Üreticilere AB destekli hibe kredilerinden yararlanabilecekleri projeler hakkında bilgiler verildi.

Haber : Yılmaz Ölmez

KARACASU TARIMA DAYALI SANAYİLEŞMENİN ÖNÜNÜ AÇACAK

BİRKAÇ SEBZE VE MEYVE DIŞINDA ONLARCA ÇEŞİT ÜRÜNÜN YETİŞTİRİLDİĞİ AYDIN'DA BU ÜRÜNLERİ İŞLEYECEK SANAYİ KURULUŞLARI VE İŞLETMELER OLMADIĞI İÇİN BAŞKA İLLERDEN GELEN TÜCCARLAR BU ÜRÜNLERİ UCUZA ALIP,İŞLİYOR VE PAZARA SUNUYORLAR.60 KURUŞ'A SATTIKLARI BİR KİLO HAM ZEYTİNİN İŞLENİP KAVANOZA GİRMESİYLE FİYATIN BİR ANDA 6 LİRAYA ÇIKTIĞINI SÖYLEYEN KARACASU ZİRAAT ODASI BAŞKANI İSA SEVİNÇ,”ARTIK TARIMA DAYALI SANAYİ TESİSLERİMİZİ KURMANIN ZAMANI GELDİ” DİYEREK,ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İŞLEME,PAKETLEME VE TURŞU TESİSLERİ İÇİN PROJE HAZIRLIĞINA BAŞLADIKLARINI SÖYLEDİ.

Aydın'ın Karacasu ilçesinde ziraat odası'nın öncülüğünde gerçekleşen Avrupa Birliği ve Dünya Bankası Kırsal Kalkınma destekleme programı konferansında üreticilerin AB destekli hibe kredilerinden yararlanabilecekleri projeler hakkında bilgiler verildi.Karacasu belediye düğün salonunda yapılan ve başta İlçe Kaymakamı Ziya Polat olmak üzere Ataeymir belediye başkanı Mehmet Başalan,Karacasu belediye başkan vekili Erdinç Gümüş,MHP'li Aydın İl Genel meclis üyesi Halil İbrahim Karaçam,Karacasu ziraat odası yönetim kurulu başkanı İsa Sevinç ve yönetim kurulu üyeleri İlçe Tarım müdürü Mehmet Göktaş ve ziraat mühendisleri,Ziraat bankası Karacasu şube müdürü Yalçın Türkoğlu,bazı köy muhtarları ve 200 civarında üretici toplantıya katıldı.Adana Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nazan Darcan AB ve Dünya Bankasının tarımda sanayileşmeye yönelik bir çok projeye hibe krediler sağladığına vurgu yaparak üreticilerin projeler oluşturup bu hibe kredilerden yararlanmalarını istedi..Darcan,”Bu kredilerden faydalanmak için öncelikle ilçenizde bir proje birimi oluşturun.Bu birimin hazırlayacağı projeler doğrultusunda da başvurularınızı yapın.Çok fazla hibe kaynağı var.Sunulan projelere baktığımızda 100 bin dolar,80 bin euro gibi destekler veriliyor.Karacasu'ya baktığımızda zeytin ağaçlarının altı bomboş.Buralara slaş bitkileri dikebilirsiniz” dedi.

Düzenlenen toplantının ardından bir açıklama yapan Karacasu ziraat odası başkanı İsa Sevinç ise,Karacasu ziraat odasının öncülüğünde bir zeytin ve zeytinyağı işletme tesisi kuracaklarının müjdesini verdi.Sevinç,”Yetiştirilen ürünlerin üretildiği bölgelerde tarımsal işletmelerin kurulması gerekiyor.Çünkü üretici ile tüketici arasındaki makas farkı çok yüksek.Bizde tüketici gözüyle baktığımızda marketlerde satılan ürünlerin fiyatlarının çok yüksek olduğunu görüyoruz.Bu nedenle de aracılar kazanıyor.Biz bir kilo ham zeytini 60 kuruşa satarken,işlenen zeytin kavanoza girdiğinde fiyat otomatikman 6 liraya çıkıyor.Biz üreticiyle işletmeciler arasındaki makas farkını ortadan kaldırmak için kendi işletmelerimizi kurmak istiyoruz.Ziraat odası olarak gerek AB ve Dünya Bankası,gerekse kırsal kalkınma hibe kredilerinden yararlanmak için projemizi sunduk ve onay aldı.Şimdi kendi işletmemizi kuracağız.Bu işletmemize Karacasulu üreticilerimizi de dahil etmek istiyoruz” dedi.