İYİ TARIM UYGULAMALI ÜRÜNE EKSTRA FİYAT

Odamız bünyesinde birkaç yıldır devam eden İTU (İyi Tarım Ugulamaları) faaliyetleri semeresini vermeye başladı.

Buharkent Kızıldere’de aracılık faaliyeti gösteren Mustafa Gürel (Gürel Tarım), toptancılığını yaptığı İncir’de İTU (İyi Tarım Uygulaması) belgesine sahip üreticilerin ürünlerine piyasa fiyatının üzerinde ekstra prim vermeye başladı. Toptan satışını yaptığı İncir’i alan iç piyasadaki tüccarın ve ihracatçının kendilerinden belgeli ürün talep ettiğine dikkatleri çeken Mustafa Gürel, bundan sonraki sezonlarda diğer ürünlerde de (Zeytin-Elma-Üzüm-Nar) İyi Tarım Uygulaması belgesine sahip ürünlerin piyasa fiyatının üzerinde ekstra prim sağlayacağını belirtmiştir.

İTU (İyi Tarım Uygulamaları) Nedir ?

İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Kontrollü ve sürdürülebilir tarım politikaları olarak değerlendirilen İyi Tarım Uygulamaları kapsamında üreticilerin uyması gereken çeşitli kurallar vardır (kontrollü ve ruhsatlı kimyasal kullanımı, hijyen kuralları v.b).  Ayrıca üretici üretim aşamasında yaptığı bütün işlemleri kayıt altına alır. İnsan, doğa ve çevrenin korunmasına odaklı ve bu kurallar doğrultusunda kimyasal kullanımının minimize edildiği ve hasattan önce alınan ürün numunelerinin analizlerinin yapılarak kalıntı olup olmadığının kontrol edildiği sistemde, yanlış uygulamalar olduğu taktirde üreticinin  belgesi iptal edilmektedir. İTU ile üretilen ürünler tüketicinin daima tercih edeceği güvenilir gıdalardır.

Yorumlar - Yorum Yaz