PAMUKÇU BORÇLARI ERTELENMEDİ

PAMUK ÜRETİCİSİNE ANKARA’DAN ŞOK HABER; BORÇLAR ERTELENMİYOR!!!

EKİM AYININ İLK ÇEYREĞİNDE ETKİLİ OLAN YAĞMURLAR BEYAZ ALTIN OLARAK TABİR EDİLEN PAMUĞU KOZASINDA VURMUŞ, ÜRÜNDE HEM KALİTE, HEM DE REKOLTE KAYBI YAŞANMIŞTI. YAĞMURUN ETKİLİ OLDUĞU SÖKE, KOÇARLI VE GERMENCİK OVALARINDA İSE TARLALAR SULAR ALTINDA KALDIĞI İÇİN ÜRETİCİ HASADIN GECİKECEĞİNİ GEREKÇE GÖSTEREREK ZİRAAT BANKASI VE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE OLAN BORÇLARIN ERTELENMESİNİ İSTEMİŞLERDİ. BAŞTA İKTİDAR PARTİSİNİN AYDIN MİLLETVEKİLLERİ OLMAK ÜZERE CHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ SÖKE OVASI’NA GELEREK BORÇLARIN ERTELENMESİ ANLAMINDA ANKARA’DA ÇALIŞMALAR YAPACAKLARINI SÖYLEMİŞLERDİ. ANCAK OLMADI, ANKARA’DAN GELEN HABER SOĞUK DUŞ ETKİSİ YARATTI.

HABER: YILMAZ ÖLMEZ-SÖKE

Ekim ayında yağmur şoku yaşayan pamuk üreticisi, bir şokta Ankara’dan gelen,’ret’ haberiyle yaşadı. Ekim ayının ilk çeyreğinde etkili olan ve 3 gün süren yağmurlar beyaz altın pamuğu kozasında vurmuştu. Yağmurlar Söke, Koçarlı ve Germencik Ovalarını sular altında bırakınca da üretici 1 ay tarlaya girememişti. Hal böyle olunca da üreticiyi vadesi gelen Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ödeme kaygısı sarmıştı.

Üç ilçede etkili olan yağmurlardan dolayı başta AKP’nin Aydın Milletvekilleri olmak üzere CHP’li vekillerde pamuk tarlalarını dolaşmış, mağduriyeti yerinde görmüşlerdi. Hatta pamukçunun yağmur mağduriyeti TBMM’ne önerge olarak sunulmuştu. Borçların erteleneceği umuduyla Ankara’dan müjdeli haber bekleyen üretici,”ret” haberiyle şok oldu. Milletvekillerinin yanı sıra Söke Ziraat Odası başkan ve yöneticileri başta olmak üzere, birçok Oda başkanı Ankara’ya bizzat giderek borçların ertelenmesi anlamında görüşmeler yapmış, mağduriyeti dile getirmişlerdi. Borçların ertelenmemesi ile birlikte üretici şimdi elindeki pamuğu ucuza satıp borcunu ödemek zorunda kalacak. Rekolte kaybına uğrayan, ya da ortak üretim yapan üreticiler ise elindeki traktörü, evini satıp borcunu ödemek zorunda kalacak.

Ankara’dan müjdeli haber beklemelerine rağmen ‘ret’ haberinin gelmesiyle büyük hayal kırıklığına uğradıklarını söyleyen Söke Ziraat Odası başkanı Kemal Kocabaş,”Pamuktaki verim kaybını kim karşılayacak?” diyerek tepkisini dile getirdi. Kocabaş,”Pamukta kalite kaybı meydana geldi, bu zararımızı kim karşılayacak. Dünya fiyatlarından aynı nitelikteki pamuğu 1 lira daha ucuza satıyoruz. Buna kim dur diyecek? Biz Ziraat Bankasına olan borcumuzu silin demiyoruz. Silinde Ziraat Bankasına görev zararı olsun demiyoruz. Bizin istediğimiz Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarımızın yasal faizi olan yüzde 5’i ödeyip, anaparanın 1 yıl ertelenmesidir. Bizim istediğimiz mevcut kredimizi Ziraat Bankasının bazı illerde uyguladığı 2. Yılın sonunda ödenebilecek hale getirilmesi. Şimdi Ziraat Odası olarak çiftçilerimizi temsilen soruyoruz; Biz bu yıl ödememiz gereken borcumuzun yasal faizini ödeyip, anaparayı 1 yıl sonra faiziyle birlikte ödememiz halinde devlete, Ziraat Bankasına, görev zararı oluşmayacağı bilinmesine rağmen çiftçi borçlarının ertelenmemesinin mantığı nedir? Söke çiftçisi olarak cevap bekliyoruz” dedi.

Kocabaş,”AKP Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’den edindiğimiz bilgiye göre, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlükleri borç ertelenmesi isteğini Bakanlar kurulundan geçiremediklerini bize iletti” dedi.

Yorumlar - Yorum Yaz