PAMUKÇUNUN ZARARI BÜYÜK

Aydın’da Pamukçunun Zararı 60 Milyon Tl

Aydın'da 3 gün içerisinde etkili olan yağışlardan en büyük zararı pamuk üreticisi gördü.
12 Ekim 2011 / 18:57

Ege bölgesi’nin diğer illerine oranla yağışlardan daha az etkilenen Aydın’da Ziraat Odası yağmurların pamukçuya zararını 60 Milyon TL olarak açıkladı.
Aydın’da 08 Ekim-10 Ekim 2011 tarihlerinde meydana gelen yağışlardan en fazla söke etkilenirken, Meteoroloji İşler Genel Müdürlüğü metrekareye Söke’de 167,6 kilogram Kuşadası’nı 100,6 kilogram Sultanhisar’a 74,6 kilogram, Aydın merkeze 56 kilogram yağış düştüğünü açıkladı.
Ege ve Akdeniz Bölgesinde etkili olan yağışlarda Denizli, Muğla, Manisa ve İzmir’e göre daha az etkilenen Aydın’da yağmur adeta pamuk üreticisini vurdu. İki gündür zarar tespiti için çalışma yapan Aydın Ziraat Odası, yağmurun zeytin, kestane üreticisine yaradığını fakat ovadaki pamuk üreticisine ciddi zarara uğrattığını belirtti. Aydın’da bu yıl 220 bin ton pamuk üretimi yapmayı beklerken hasat dönemine gelen yağmurla sarsıldıklarını kaydeden Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Türkiye’de 1 milyon 820 bin ton yıllık pamuk üretimi yapılırken Aydın yıllık 220 bin ton pamuk üretimi ile ülke üretiminin yüzde 12’sini karşılıyor. Bu yıl 220 bin ton civarında pamuk üretimi bekliyorduk. Aydın’da üç gün etkili olan yağışlar pamuğa çok büyük zarar verdi. Menderes havzasının etrafında ekili bulunan pamuk tarlaların çoğuna su bastı. Üretici pamuk hasadının yüzde 5’ni bile yapmamışken yağan yağmur tüm beklentileri suya düşürdü. İlk tespite göre yüzde 25 oranında bir ürün kaybımız söz konusu ve 60 Milyon TL civarında bir zarara tekabül ediyor. Bu zararın neticesinde bankalara ve kooperatiflere borcu bulunan üreticileri çok zor günler bekliyor. Bu nedenle yetkililerden pamuk üreticisinin borçlarının ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.
Diğer yandan Aydın Tarım İl Müdürlüğü zararın resmi boyutu için zarar tespit çalışmaları başlattığı öğrenildi.

aydın net haber'den ALINMIŞTIR.