LİMON DALINDA KALDI

Limon, bu yıl rekoltedeki yüzde 20'lik artışa rağmen üreticisinin yüzünü ekşitti. İhracata çalışan firmaların ton başına 75 dolarlık teşviki az bulması, Arjantin'in de ucuz fiyattan limon satışına başlaması sebebiyle piyasa altüst oldu. Çiftçi temsilcileri, hükümetten narenciye ihracatına verilen teşviğin acilen artırılmasını talep ediyor.

Çiftçi, limonda umduğunu bulamadı. Geçen yıl dalında kapışılan limon, bu sene ihracat sezonu başlamasına rağmen alıcı bulamıyor. Üretici temsilcilerine göre, geçen yıldan kalan teşvik primini alamayan ihracatçılar limon alımına başlamadı. Ayrıca ihracatçı bu yıl narenciyede ton başına açıklanan 75 dolarlık teşvik miktarını da yetersiz buluyor. Bundan dolayı dışarıya limon sevkiyatı yapılmıyor. Dış piyasalarda fiyatların düşük olması da limona ilgiyi azalttı. Sezon başlamadan ürünü pahalıya alan tüccar ise fiyatların düşmesiyle zarar etti. Limon üretiminin yoğun olduğu bölgelerin başında gelen Mersin'in Erdemli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, ihracatın başlaması için geçen yıldan kalan teşviklerin bir an önce ödenmesini istiyor. Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kemal Kaçmaz da, Arjantin'in soğuk hava depolarındaki limonu piyasaya sürmesiyle Avrupa ve Rusya'dan gelen taleplerin düştüğüne dikkat çekiyor.

Limon, Türkiye'nin 2 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatında domatesten sonra ikinci sırada yer alıyor. Son yıllarda limon ihracatı sürekli artıyor. 2006'da 156 milyon dolar olan ihracatı, 2007'de 197, 2008'de 206 milyon dolara çıktı. Geçen yıl 412 bin ton limon ihracatından 282 milyon dolar gelir elde edildi. Bu yıl ihracat sezonu henüz başlamasına rağmen 177 milyon dolarlık dışsatım gerçekleştirildi. Sektör, sezon sonunda geçen yılın rakamına yakın bir ihracat hedefliyor. Ayrıca bu yıl limonda bolluk yaşanıyor. Rekoltede yüzde 20 artış söz konusu. Tahminlere göre, 2,8 milyon ton civarında limon üretimi gerçekleşecek. Üretimde bu olumlu gelişmeler yaşanırken ihracat cephesinde işler iyi gitmiyor.

Geçen yılki teşvik primini alamayan ve bu yılki 75 dolarlık desteği az bulan ihracatçı alım yapmayınca limon dalında kaldı. Erkenci enterdonat cinsi limonun ihracatına 15 Eylül 2010 tarihi itibarıyla izin verildi. İlk fiyatlar 1 liranın üzerinde oluştu. İhracatçı 1,1 liraya ürün alarak dışarıya gönderdi. İhraç edilen limon, döviz kurlarının da düşük olması sebebiyle istenilen fiyata satılamadı. Para kazanamayan ihracatçı, yeni ürün alımını kesti. Ayrıca Arjantin'in Avrupa ve Rusya'ya düşük fiyattan ürün sürmesi de limon piyasasını altüst etti. Piyasaya yüksek fiyatla çıkan Türk limonu rekabet şansını kaybederken, çiftçi ürünün elinde kalmasından endişeleniyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökcel, geçen yıldan kalan primlerinin ödenmesi ve 75 dolarlık teşvikin uygun bir düzeye yükseltilmesiyle limon piyasasının rayına oturacağını aktardı.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek de, açıklanan teşvik priminin ihracatçıyı tatmin etmediğini, bundan dolayı limon ihracatının bir türlü başlamadığını belirterek, "Geçen yıl limon piyasası iyiydi. 80 kuruşa dalında kapışılıyordu. Aşırı fiyat yoktu ama piyasa iyiydi. Bu sene tüccar, 'zarar ederim' endişesiyle limon alımı yapmıyor." dedi. Dölek, bu durumu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Tarım Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Hazine yetkililerine ilettiklerini, ancak bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Narenciye ihracatına verilen 75 dolarlık teşvikin 150 dolara çıkarılmasını isteyen Dölek, "AB, kendi içindeki narenciye üreticilerine el altından 300 Euro teşvik veriyor. Türkiye'deki teşvik primi 75 dolar. Bu rakamla rekabet etmek mümkün değil." diye konuştu. Adnan Dölek, ihracattaki sıkıntıların giderilmemesi halinde limon üreticisini büyük zararların beklediğini önü sürdü.

'ÜRETİCİNİN BEKLEDİĞİ FİYAT BU SENE ZOR'

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ise, "Limon ihracatı geçen seneye göre artış gösterdi. Ama ihracatçı umduğunu bulamadı. Ürünler pahalıya alındı. Dışarıda arzu edilen fiyatlarla satılamadı." açıklamasını yaptı. Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Kemal Kaçmaz da, bu yıl üreticinin beklediği düzeyde bir fiyatın oluşmayabileceğini vurgularken, "Ama bu ürün bir şekilde ihracata gidecek. Düşük fiyatta olsa da." ifadelerini kullandı. Kaçmaz, ana ihracat pazarlardan olan Rusya'dan talep geldiğini ancak fiyatın çok düşük olduğunu bildirdi.

Kaynak : Zaman