EGE'NİN TARIM RAPORU BAKANA SUNULACAK...

Ege'nin tarım raporu bakana sunulacak

10.01.2009 | Referans-İzmir |

İzmir'deki oda ve borsaların ortak yönetim kurulu toplantısında Ege Bölgesi'nde tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunların bir rapor şeklinde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e iletilmesine karar verildi. İzmir Ticaret Borsası'nda (İTB) Perşembe akşamı yapılan toplantıda tarımda dış ticaret makasının ithalat lehine açıldığı ifade edildi.

Küresel finansal krizin tarımda üretimi, tarıma dayalı sanayileri ve dış ticareti olumsuz etkilediğini belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kesen, 2007 eylülünden bugüne kadar Türkiye'de 400 iplik fabrikasından 185'inin kapandığını, lif pamuğun kilogramının ise 1.75-1.80 TL'ye düştüğünü söyledi. Kesen, "Buna rağmen pamukta alıcı yok. Hasat öncesi litresi 4.5 TL olan zeytinyağı, 3.6 TL'ye geriledi. 2007'de 916 milyon dolar olan tarım ürünlerindeki dış ticaret açığı, geçen yılın ilk 10 ayında yüzde 46.2 artarak 2 milyar 470 milyon dolara ulaştı" dedi.

Tohumculuk desteklensin

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Kocagöz, pamukta uygulanan sertifikalı tohum desteğinin buğday gibi ürünlerde de uygulanmasını istedi. Tohumculuğa yönelik devlet politikasının olmadığını dile getiren Kocagöz, yerli tohum firmalarının teknik ve ekonomik olarak desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Kocagöz, tohumda ortaklaşa deneme çalışmaları yapılması, ıslah edilen yerli çeşitlerin ulusal tohum şirketlerine aktarılmasının önemine dikkat çekti.

İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Avrupa Birliği'nin çevre ve sağlık kriterlerinin kuru meyve ihracatını olumsuz etkilediğini belirtti. Çiftçinin özellikle kuru üzümde bilinçli ilaç kullanımına yöneltilmesi gerektiğini dile getiren Zincircioğlu, tarım ilaçlarının reçete ile satılmasını önerdi.

Hayvan katliamı var

Süt fiyatlarının 65-70 kuruştan 35 kuruşa kadar gerilediğini vurgulayan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Koyuncuoğlu, Tire, Ödemiş, Bergama gibi hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde katliam yaşandığını savundu. Koyuncuoğlu, "Sütten para kazanamayan üretici hayvanını kesime gönderiyor. Bu nedenle ülkemize buzağı maması adıyla giren süt tozu ithalatı önlenmeli. Okul sütü kampanyası başlatılarak, sütteki darboğaz giderilmeli" diye konuştu.

( KB)