DOMATES GÜVESİ TARTIŞILDI...

Domatese tarlada ve serada zarar vererek fiyatının artmasına neden olan ve Latince adı Tuta Absoluta olan Domates Güvesinin daha iyi tanınması ve bu zararlıdan kurtulmanın çarelerinin konuyla ilgili kesimlere anlatılabilmesi için Ziraat Mühendisleri Odası tarafından seminer düzenlendi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Başpınar tarafından verilen seminere tarım il müdürlüğü yetkilileri, oda başkanları ve temsilcileri, belediye başkanları, ziraat fakültesi öğrencileri katıldı. Hastalığın Avrupa’da ilk olarak 2006 yılında İspanya’da saptandığını belirten Prof.Dr Hüseyin Başpınar, daha sonra hastalığın Akdeniz ülkelerinde hızla yayıldığını belirterek, günümüzde Fransa, İtalya, Malta, Yunanistan, İngiltere, İsviçre, Portekiz, Arnavutluk, Fas, Cezayir, Tunus, Libya ve ülkemizde yaygın olarak zara verdiğini söyledi. Zararlının biyolojik yapısı hakkında da bilgiler veren Başpınar zararlıdan kurtulmak için yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verdi.Hastalığın domates’ten başka patates, patlıcan, biber, fasülye ve tütünde de zarar verebileceğini

belirten Başpınar, Domates Güvesi’nden korunmak için sera girişlerinin ve havalandırmaların mutlaka sineklikle kapatılması, zararlı ile bulaşık bitki kısımlarının toplanıp sera dışında imha edilmesi, zararlının yakalanacağı tuzaklar kullanılması, zararlının doğal düşmanı olan böceklerin yurt dışında olduğu gibi ülkemizde de kullanılması, bu önlemlere rağmen bulaşıklığın devam etmesi durumunda doğal düşmanlara zarar vermeyecek şekilde bitkisel kökenli ilaçlarla ilaçlama yapılması gerektiğini söyledi. Şu nda zararlının Aydın’daki durumuna da değinen Başpınar,”Şu anda Aydın İlindeki gerek örtü altı gerekse tarlada yetiştirilen tüm domateslerde yoğun olarak zarar yapmaktadır. Yeterli mücadele yapılmaz ise %de 100’e varan zararlar oluşabilir” dedi.