MANDALİNA ÜRETİCİSİ BİRLİK İSTİYOR...

Mandalinacılar birlik istiyor

18 Ekim 2010, 12:00 Aydın SARI

İncirliova'da mandalina bahçesi sahipleri ilçe genelinde mandalina birliğinin kurulmasını istiyor. Birlik olmadığından dolayı birçok kişinin dolandırıldığını belirten üreticiler, mandalina fiyatlarının da çok düşük olmasından yakınıyor.

Her yıl iç piyasaya tonlarca mandalina verdiğini belirten Erkan Efe, “Mandalinanın bu yılki fiyatı geçen yıla oranla biraz daha düşük. Geçen yıl ortalama 40-45 kuruştan alıcı bulurken, bu yıl 30-35 kuruştan anca toptan alıcı buluyoruz. İlçede bir mandalina birliğinin olmayışı ise bizleri parça parça ediyor. Burada bir kooperatifin ve birliğin kurulmasının, İncirliova’daki mandalina üreticileri için çok iyi olacağını düşünüyorum. Bir yıl boyunca çocuğumuz gibi gece ve gündüz baktığımız mandalinalardan para kazanamamamız bizleri üzüyor. Birlik olmadığı için her yıl sayısız üretici dışarıdan gelen tanımadığı kişilere malını veriyor, parasını almıyor, yani dolandırılıyor. Eğer İncirliovalı mandalina üreticileri el ele vererek bir birlik oluşturabilirsek, dışarıdan buraya mandalina almaya gelenlerin tek muhatabı birlik olacak. Herkes kendi adına bir şey yapamayacak. Hem fiyatlar aşağı yukarı inip çıkmayacak, hemde üreticinin parası korunmuş olacak” dedi.

MANDALİNAYI ZORLA SARATIYORLAR

Bir diğer mandalina üreticisi Cihan Kaptan ise mandalinayı zorla sarattıklarını belirterek, “Bahçemizde yetiştirdiğimiz mandalina dalında daha sararmadan alıcı gelip ucuza kapatıyor. Bizim de sağlam bulduğumuz kişiye ucuza vermemiz mandalinamız satılmazsa dalında kalır korkusunu her yıl yaşamaktayız. Bizim bahçemizden yeşil yeşil aldıkları Mandalinayı alıcı topluyor ve kasaladıktan sonra her kasaya bir parça karpit atıyor. Kasalardaki yeşil kabuklu mandalinalar sabaha kadar sapsarı oluyor. Yani mandalinanın kendisinin sararmasını beklemeyen alıcı zorla insan sağlığına zarar da verse, karpit kullanarak mandalinaların saratmasını sağlıyor. Ben de bir birliğin kurulmasından yanayım. Selçuk’ta böyle bir birlik işletmesi var. Herkes mandalinasını oraya veriyor. Mandalina işletmesinde yaklaşık yüz kişi mandalinaları sarartmak ve kasalamak için çalışıyorlar. Daha sonrada alıcıya pazarlıyorlar. İncirliova’da da böyle bir birliğin kurulmasını istiyorum” diye konuştu. (BURHAN CEYHAN)

AYDIN DENGE'den