DÜNYA PAMUKSUZ KALINCA TÜRKİYE'YE KOŞTU...

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Genel Müdürü Güngör Şentürk, "Uzakdoğu'da yaşanan doğal felaketler, pamuk fiyatlarını rekora taşıyınca, Türkiye yoğun pamuk talebiyle karşılaştı" dedi.

Uzakdoğu'da yaşanan doğal felaketler, pamuk fiyatlarını rekora taşırken, yeni sezonda pamuk sıkıntısı çeken ülkeler Türk pamuğuna göz dikti. Son 10 sezondur ortalama yıllık 700 bin tonluk ithalat, 50 bin ton gibi küçük miktarda ihracat yapan Türkiye, bu sezon yoğun pamuk talebiyle karşılaştı. Özellikle dünyada kalitesi çok iyi bilinen Ege pamuğu tedarik etmek isteyen çok sayıda yabancı firma Tariş Pamuk Birliği'ne başvuruyor. Ege pamuğu almak isteyen ülkeler arasında, Türkiye'nin her yıl yüzbinlerce ton pamuk ithal ettiği Yunanistan'ın ve Güney Kıbrıs'ın yer alması da dikkat çekti.

"FİYATA BAKACAĞIZ"

Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Genel Müdürü Güngör Şentürk, geçmişte çok az miktarda Makedonya'ya pamuk gönderdiklerini belirterek, "Bu yıl Makedonya'nın yanı sıra komşumuz Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve İsviçre'den pamuk almak isteyen firmaların talebiyle karşılaştık. Yıllardır pamuk aldığımız Yunanistan bu sezon bizden pamuk almak istiyor. Fiyata bakacağız. Ona göre pamuk satıp satmayacağımıza karar vereceğiz" dedi.

ÜRETİM ARTMALI

Özellikle Hindistan ve Pakistan'daki selden dolayı dünyada pamuk üretiminde ciddi sıkıntı yaşandığını vurgulayan Şentürk, Türkiye'nin bu noktada üretimini artırması gerektiğine dikkat çekti. Şentürk, pamukta yüksek fiyat politikasının 2014-2015 sezonunu bulacağına dikkat çekti. Şentürk, "Dünya pamuk tüketiminde 4'üncü sıradayız. Üretimde ise 7'nciyiz Dekar başına en yüksek verimlilikte 3'üncü sıradayız. Komşumuz Yunanistan dekar başına 400 kilogram pamuk alıyorsa, biz 550 kilogram alıyoruz. Avustralya ve İsrail'den sonra üçüncüyüz" diye konuştu.

Avrupa Birliği politikaları ve diğer sebeplerden dolayı Yunanistan'ın pamuk ekim alanlarının daraldığını ve üretimin ciddi ölçüde düştüğünü belirten Şentürk, "Geçmişte ABD'den sonra ikinci büyük pamuk ithalatı yaptığımız ülke Yunanistan'dı. Şimdi onlar bizden pamuk istiyor.

Piyasaya ve borsa fiyatlarına bakacağız. Talebi değerlendireceğiz. Fiyat tutarsa satarız. Bize göre Türkiye bu gelişmeyi görüp, pamuk üretimini artırmalı" diye konuştu.

Kaynak : YeniAsır