EGE'DE PAMUK EKİM ALANLARI ARTIYOR

Ege Bölgesi'ndeki pamuk ekili alanlar, 6 yıllık azalışın ardından yeniden genişlemeye başladı. İzmir Ticaret Borsası (İTB) liderliğinde uzaktan algılama yöntemiyle hazırlanan 2010-2011 yılı Ege Bölgesi pamuk ekili alan ve üretim tahmin sonuçlarına göre, pamuk ekili alanlar bir önceki sezona göre yüzde 44.5 arttı. Pamuk üretimi ise yüzde 21'lik artış ile 76 bin tondan 92 bin tona yükseldi. Hem üretimdeki artış hem de fiyatların yükselmesi, üreticiyi sevindirdi.

İTB Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, Tariş Pamuk Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Odası, Söke Ticaret Borsası ve Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü işbirliği ile yaptıkları çalışmanın sonuçlarını açıkladı. 2010-2011 sezonunda pamuk ekili alanların 76 bin 151 hektara yükseldiğini belirten Kocagöz, "Yıllardır gerileyen pamuk ekim alanları, yeniden artışa geçti. Dünya piyasalarında pamuk fiyatındaki artışın getirdiği trend sonucunda dipten dönüş yaşadık" diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT

Gelecek yıl da ekim alanlarında artış beklediklerini ifade eden Kocagöz, özellikle dünya pamuk fiyatlarındaki gelişmelere paralel olarak fiyatların yükselmeye devam edebileceğini söyledi. Kocagöz, "Önümüzdeki 2 yılda da piyasa sağlam görünüyor. Dünyada tedarik sorunu başladı. Para olsa bile pamuk yok. Bu durum Türkiye için bir ders olmalı. 950 bin tondan 450 bin tona düşen üretimi yeniden canlandırabiliriz. Geçen yıl ithalata ortalama 2 milyar dolar verdik. Türkiye, tekstil sanayinin ihtiyaç duyduğu 1 milyon 300 bin tonluk pamuğun tamamını karşılayabilir. Ülkemiz bir an önce pamuğu stratejik ürün ilan etmeli. Ege'de pamuk üretimine özel desteklerin verileceği havza modeline bir an önce geçilmeli" dedi.

kaynak:yeniasir.com.tr