PAMUĞU MENMDERES'E DÖKERİZ

“PAMUĞUMUZU MENDERES NEHRİ’NE DÖKERİZ”
“Pamuğumuzu Menderes Nehri’ne dökeriz”
28 Eylül 2010 Salı 08:02

YILMAZ ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Hani, ”Çiftçinin 40 yılı var” derler ya, ”Bu sene olmadı, inşallah seneye” kaderciliği, işte çiftçi o 40 yılı bu yıl buldu. Pamukta rekoltenin beklenilen düzeylerde olması ve Dünya Borsası'nda pamuğun her geçen gün yükselişte olması, pamuk üreticisinin yüzünü güldürmüştü. Borsada 1 kilo pamuk 4 liranın üzerinde bir fiyat görünce, pamuk üreticisi de şapkasını havaya fırlatarak sevinç gösterisi yapmıştı. Fakat ne olduysa oldu, son bir kaç günden bu yana pamuk fiyatları hızlı bir düşüşe geçti. Bu da Ege'nin pamuk üssü Söke Ovası"nda tepkilere neden oldu. Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek apartopar bir basın toplantısı düzenleyerek, devletin bu düşüşe müdahale etmesini istedi. Hasat öncesi fiyatın düşmesine anlam veremediklerini belirten Muhsin Örnek, üreticilerin pamuk satımı için aceleci olmamalarını istedi. Yıllardır fiyatı 3 TL'nin üzerine çıkmayan ancak bu yıl dünyanın pamuk talebi ile yine dünyada yaşanan doğa olayları nedeniyle fiyatları hızla tırmanışa geçen pamuk, hafta sonuna girerken borsada düşüş yaşadı. Borsada fiyatı 4.30 TL'ye kadar çıkan pamuk 3.70 TL"ye geriledi. Uzun süredir fiyatı yüksek giden ve yeni mahsul üreticisini sevindiren gelişme hafta sonunda tersine dönünde Sökeli üretici, “Hasat öncesi bir müdahale mi var?” sorusunu sormaya başladı. Son yıllarda yüksek girdi maliyetlerine rağmen fiyatı gerileyen Türkiye'nin geleneksel tarım ürünlerinden pamuk, bu sezon fiyat artışıyla üreticinin yüzünü güldürmekteydi.
Neredeyse son 15 yıldır ürün fiyatlarının maliyetlerin altında kalması nedeniyle zor günler geçirdiğini belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu BaşkanıMuhsin Örnek, üreticilerin bu sezon dünya piyasalarıyla birlikte yükselen fiyatları sevinçle karşıladığını dile getirdi. Ancak hafta sonunda yaşanan fiyat düşüşüne anlam veremediklerini belirten Örnek; “Fiyatların daha da yükseleceğini beklerken hafta sonunda 4.30 TL"den 3.70 TL seviyelerine gerilemesi bizi endişelendirdi. Hasat öncesi gerçekleşen bu düşüş 'Bir müdahalemi var!' sorusunu sormamıza neden oluyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı acilen harekete geçmelidirler. Şayet gerekli önlemler alınmazsa, pamuk üretiminden tekrar kaçış başlar. Tekstilciler ve pamuk tüccarları pamuk fiyatlarına müdahale etmeye devam ederlerse, biz de pamuğumuzu Menderes Nehri"ne dökeriz. Ayrıca üreticilerimizden pamuklarını ellerinde tutmalarını, erken davranıp satmamalarını istiyoruz.” dedi.