BORÇLU ÜRETİCİNİN ELEKTRİĞİ KESİLİYOR

BORÇLU ÜRETİCİNİN SUYU AKMIYOR
Borçlu üreticinin suyu akmıyor, sofralık zeytinler kurumayla karşı karşıya
07 Eylül 2010 Salı 01:16

Aydın tarımı, haziran ayında yağan yağmur ardından ağustos ayı başında yaşanan yüksek nem nedeniyle adeta bitkisel hayata girdi. İncirde yaşanan fiyat belirsizliği nedeniyle ürününü satamayan üretici, sulama kooperatifleri ve AYDEM'e borcunu ödeyemediği için büyük sıkıntı yaşıyor. TARİŞ İncir Birliği"nin henüz fiyat açıklamaması da ayrı bir sorun.
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Aydın'ın Kuyucak ilçesinde bağlı Kurtuluş ve Yamalak beldelerinde sofralık yeşil zeytin üretimi oldukça yaygın. Zeytinde hasat bu ayın ortalarına doğru başlayacak. Fakat ağaçlar bugünlerde su istiyor. Ancak Sulama koope ratifi ve AYDAEM"e elektrik borcu bulunan üreticiler, bahçelerini sulayamıyorlar. İncir'den zaten büyük zarara uğrayan yöre üreticilerinin tek umudu zeytin. Düz arazide yetiştiği için sulanması gereken ağaçlara su verilemediğinden dolayı, rekoltenin de düşük olacağına dikkat çekiliyor. Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Kemal Emir, TARİŞ İncir Biliği"nin hâlâ alım fi yatını açıklamamasından dolayı, ürününü kaça satacağını bilmeyen üreticin beş parasız kaldığına dikkat çekti, incir alım fiyatının acilen belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. İncirden zarar eden üreticinin umudunun yeşil zeytin olduğuna dikkat çeken Emir, ”TARİŞ İncir Birliği fiyat açıklamadığı için üretici de ürününü satamıyor. Bu nedenle de üreticiler sulama kooperatifi ve AYDEM'e borcunu ödeyemediği için e lektriği ve suyu kesiliyor. Biz incir üreticisinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının da ertelenmesini istiyoruz. Çünkü bu yıl üründe çok yüksek kalite kaybı var. Tüm umudunu hasada bağlayan üretici maalesef afat yaşamıştır. TARİŞ'in bir an önce fiyat açıklamasını ve üreticilere de suluma kooperatifi ve AYDEM tarafından kolaylık sağlanmasını istiyoruz.” dedi.