AYAYDIN:İNCİRDE İLK YÜKLEME TARİHİ KALDIRILSIN

"İncirde ilk yükleme tarihi kaldırılsın"
24 Temmuz 2010, 13:09 Aydın SARI
"İncirde ilk yükleme tarihi kaldırılsın"  İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından kuru incirin her yıl Ekim aylarında belli olan ilk yükleme tarihinin kaldırılması gerektiğini savundu. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın belirlediği tarihe kadar hiçbir incir üreticisinin ihracat yapamadığını, bunun çiftçileri de olumsuz yönde etkilediğini belirten İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın, “Kuru incirin ilk ihracat tarihi Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından belirleniyor. Bu tarihten önce hiçbir incir üreticisi dışarıya ihracat yapamıyor. Biz İncirliova Ziraat Odası olarak ihracat tarihinin kaldırılmasını istiyoruz. Neden kaldırılmasını istiyoruz? Çünkü incir piyasaya çıktıktan sonra ilk ihracat tarihine kadar hiçbir incir üreticisi ihracat yapamıyor ve yapamadığı için de inciri elinde kalıyor. O zamanda çiftçinin elinde kalan inciri de para etmiyor, fiyat düşüyor, çiftçiler de zarar ediyor” dedi.Bir yıl boyunca emek vererek yetiştirdiği incirini bir an önce satmak isteyen çiftçilerin parasını da bir an önce alıp ihtiyacını gidermek istediğine de değinen Ayaydın, “İncirde ilk yükleme tarihi olduğu müddetçe üretici mağdur olacaktır. Türkiye’de ne pamukta, ne mısırda, ne buğdayda, ne de domateste böyle bir uygulama olmazken, neden incirde uygulanmaktadır?

Bu tür bir uygulamanın dünya dış ticaret kurallarına aykırı olduğunu düşünüyorum ve bir an önce bu konuyu dikkate almaları gerektiğini düşünerek, incirdeki bu ilk ihracat tarihinin kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu. (BURHAN CEYHAN)

AYDIN DENGE'den