AYAYDIN:ÜRETİCİ HALA BELİNİ DOĞRULTAMADI

ÜRETİCİ HALA BELİNİ DOĞRULTAMADI!!!HABER:YILMAZ ÖLMEZ-SÖKE

Aydın ve İlçelerinde Pamuk ve Ayçiçeği primleri Mayıs ayı sonundan itibaren dağıtılmaya başlanmıştı. Söke Ziraat Odası başkanı Muhsin Örnek Pazartesi gününden itibaren de Mısır primlerinin dağıtılacağını söyledi. Fakat İncirliova Ziraat Odası başkanı İhsan Ayaydın İlçesinde 100 çiftçiden 87'sinin banka kredileriyle ayakta durmaya çalıştığını açıklamıştı. O nedenle de primlerin çiftçinin cebine giremeden borçlara gittiğine vurgu yapmıştı. Söke'de de durumun pek farklı olmadığına vurgu yapan Örnek,”Üreticimizin 2007 yılında yaşamış olduğu kuraklık adeta belini büktü. Ayrıca 2008 Yılında da Global ekonomik kriz belimizi büktü. Çiftçimiz 2009 yılında kendisini biraz olsun toparlar oldu. Fakat bankalara olan borcunun tamamını ödeyemedi. Pazartesi gününden itibaren de mısır primleri ödenecek. Tabii ki üreticilerimizin alacağı bu paralarda banka ve piyasa borçlarını gidecek. Çiftçimizin birkaç yıl daha belini doğrultması mümkün değil. Fakat Söke'de topraklarımız çok bereketli. Bu nedenle de bir ürüne bağımlı kalamayız. Yıl içerinde birkaç ürün yetiştirmeliyiz. Bu yıl buğday hasadının ardından anıza erkenci dediğimiz pamuk tohumu ekildi. Söke ovasında bitkisel üretimin yanı sıra hayvancılıkta geliştirilmesi gerekir. Biz bu konuları Valimizle, Bakanlarımızla görüşüyoruz. Yeni pamuk çeşitleri çıktı. Erkenci tür olarak bilinen bu tohumlar buğdayın ardından ekilebiliyor. Biz üretiyoruz, üretmeye devam edeceğiz. Bizim devletimizden beklentimiz bizi koruması. Bizi dünya çiftçisiyle rekabet edebilir hale getirmesi için gübre,mazot ve zirai ilaç gibi temel girdilerde desteklemesi gerekir.” dedi.