ÇİFTÇİLER SIKINTIDA

Çiftçiler sıkıntı içinde
KURAKLIK, küresel ekonomik kriz, don ve dolu felaketleri yaşayan, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle alınterinin karşılığını alamayan Egeli çiftçi, bankalara olan yüksek borçlarıyla birlikte gelen ipotekler karşısında mücadele ediyor.

Ekonominin iyiye doğru gittiği kabul edilen 2010 yılı tarım sektörü açısından aynı pembe tabloyu ortaya koymuyor. Türkiye tarımsal üretiminin merkezlerinden Ege Bölgesi'nde çiftçiler kriz ve doğa felaketleri ardından bankalara borçlarından kaynaklı ipotek ve haciz kıskacında. Bölgede bulunan ziraat odalarına üye olan üreticilerin büyük çoğunluğu Çiftçi Kayıt Sistemi kapsamında aldıkları belgelerin tamamını bankalar için kullanırken, 'borcu borçla kapatmaya' çalışıyor. Çiftçi örgütü temsilcileri soruna acil çözüm bulunmasını isterken, sosyal problemlerin de çoktan kapıdan içeri girdiğini savunuyor

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın genelinde 100 bin, merkezinde ise 13 bin üyeleri bulunduğunu hatırlatırken, şunları söyledi:
"Üretimin olmadığı yılbaşı sonrasında çiftçi kayıt sistemi kapsamında bizden belge isteyenlerin yüzde 90'ı banka borçları için başvurdu. Bir bankaya olan borcunu başka bankadan borç alarak kapatmaya çalışıyorlar. Bizim isteğimiz çiftçinin özel bankalara olan borcunun Ziraat Bankası tarafından üstlenilerek uzun vadeli bir yapılanmaya gidilmesi. Yoksa üreticilerin büyük çoğunluğu kendi tarlasında kiracı haline gelecektir. Kırsal bölgelerdeki sosyal sıkıntılar da artacaktır."

ÜRETİCİ BUNALIMDA
İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın da, 7 bin 400 üyenin yarıdan fazlasının kredi kullandığını ve bunların büyük kısmının tarlaları ve ekipmanlarının ipotek altında olduğunu kaydetti. “Artık hükümet bu gerçekleri görsün” diyen Ayaydın, İncirliova’daki dağ köylerinin tamamının borçlu olduğunu, birçok üreticinin bunalım yaşadığını ifade etti.

SÖKE DE DERTLİ
Kendilerine Çiftçi Kayıt Sistemi kapsamında başvuran üreticilerin yüzde 98’inin banka kredisi için başvurduğunu aktaran Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek ise, özellikle bölgelerindeki pamuk üreticilerinin sıkıntılarının her geçen gün katlandığını vurguladı. Örnek, gübre ve mazottaki desteklemelerin arttırılmasını istedi.

Yorumlar - Yorum Yaz