EGE BÖLGESİ 2017 İNCİR REKOLTE TAHMİNİ AÇIKLANDI

İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından yapılan açıklamada, 2017-2018 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekoltesi arazi çalışmaları sonucuna göre yeni sezonda 78 bin 200 ton rekolte tahmin edildi. Yeni sezon rekoltesinin geçen yıl yapılan tahmine göre yüzde 8.6 daha yüksek olması bekleniyor.

Kuru incir rekolte çalışmaları; İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri ve Aydın Ticaret Borsası ortaklığında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzmir ve Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ve Aydın     Ziraat Odaları’nın katkılarıyla gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Borsası’nda İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen tarafından yapılan açıklamada, “14-23 Ağustos tarihleri arasında yapılan 2017-2018 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekoltesi arazi çalışmaları sonucuna göre hava şartlarının normal seyri halinde, yeni sezonda 78 bin 200 ton rekolte tahmin edilmiştir. Buna göre yeni sezon rekoltesinin geçen yıl yapmış olduğumuz tahmine göre yüzde 8.6 daha yüksek olmasını tahmin ediyoruz” denildi.

Toplantıda konuşan Buharkent Ziraat Odası Yönetimi Kurulu Başkanı Naim ÖZDAMAR tarafından bu rekolte rakamına itiraz edildi.

“Çünkü bu rakamın gerçeğin çok üzerinde olduğunu iddia etmemiz için pek çok haklı nedenimizi ve istatistiki bilgimiz elimizde bulunmaktaydı ve şahsen bunları salonda bulunanlara tek tek izah ettik.

Önce sözlü olarak daha sonra rapora “Bu rakamın sadece ihracata yönelik kalite ve özellikle incir miktarı olmadığı hurda, kürek ve ballıkara incirlerin toplamını ifade ettiği notunu yazdırdık.

Bu rekolte rakamının tüccar tarafından fiyat kırmak için kullanılması en büyük endişemiz.” Dedi.

Paylaş |                                         Yorum Yaz - Arşiv   151 kez okundu