Buharkemt Ziraat Odası'nın düzenlediği toplantıda Buharket'te yaygınlaşmakta olan Bursa Siyahı incirin ihracatı ve 10 yıllık yeni dikim programı ile ilgili toplantı yapıldı.

BUHARKENT ZİRAAT ODASI ALARA İŞBİRLİĞİ

Buharkent Ziraat Odası ile Bursa’da faaliyet gösteren ALARA Firması arasında yapılan çalışmalar sonucu ihracatta yeni ufuklar belirdi.

Buharkent Belediye Nikah salonunda yapılan toplantıya Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, Buharkent İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zeki Berhuni, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Buharkent Mahalle Muhtarları, Buharkent Ziraat Odası yöneticileri, Bursa siyahı incir üreticleri ve Buharkentli çiftçiler katıldılar.

Toplantının açış konuşmasını yapan Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar,

“Buharkent üreticisi toprak yapısı ve toprak ve atmosferindeki nem oranı dolayısıyla kanal, kanalet, Büyük Menderes sahili ve Devlet karayolu altında kalan bölgelerde artık zeytin ve sarı lop incir tarımı yapamamaktadır. Bu ürünlerden ekonomik verim ve kalite alınamadığından dolayı yerine uygun bir ürün ikame edilmelidir. Buharkent Ziraat Odası olarak 2010 yılından itibaren Bursa siyahı incrin yaygınlaşması için gayret sarfetmekte,6-7 bahçeden bugün 2 bin ton rekolteye ulaşmış bulunmaktayız.

Muhatabbımız olan Alara firması ülkemizin kiraz, kayısı, cennet meyvesi, nar  ve Bursa siyahı incir alanlarında en fazla ihracat yapma konumundadır. Alara firması ile vardığımız mutabakat neticesinde, bu ürünün değerini bulması bakımından 2017 yaz sezonundan itibaren bu şirketimiz marifeti ile ihracatına başlayacağız. Bunun yanında on yıllık bir “Bursa siyahı incir eylem planı “ ile yeni ve düzenli bahçelerin oluşmasını sağlayacağız” Dedi.

Bursa siyahı incir ve ihracatı konusunda bir sunum yapan Alanar firması sahibi Yavuz Taner,

“Bursa siyahı incir önü açık olan bir meyve. Hem ihracat hem de iç piyasa açısından .Çünkü her meyve her yerde yetişirken incr sadece Türkiye’de yetişmekte.Buharkent’in iklimi dolyısıyla Bursa’da yetişen incirden 15 gün önce inciri piyasaya sürecek olması fiyat ve pazarlama açısından büyük şanstır.Sezon boyunca Buharkent’in Bursa siyahı incirini alacağımız gibi uzun yıllar üretimini de planlamaktayız.İşbirliğimiz hem Buharkent üreticisine hem de Türk ekonomisine kazandıracaktır.Bunun yanında firmamız tarafından ihraç ettiğimiz ürünlerin fidanlarını da Buharkent üreticisinin hizmetine sunacağız”,dedi.

Paylaş |                                         Yorum Yaz - Arşiv   60 kez okundu