Buharkent Ziraat Odası ile Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü işbirliği ile yürütülen “Buharkent’te Yeni Üzüm Çeşitlerinin Yerleştirilmesi” projesi kapsamında eğitim çalışmaları sürdürülüyor.

Buharkentli üzüm üreticilerinin tamamının katıldığı toplantıya Buharkent İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zeki Berhuni, Köşk İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gökçe, Aydın İlçe Tarım Müdürlükleri Tarım ve bağcılık uzmanı ziraat mühendisleri, Buharkent mahalle muhtarları, Buharkent Ziraat Odası yönetim ve Meclis üyeleri, üreticiler ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını proje sahibi ve yürütücüsü Ziraat Yüksek Mühendisi ve Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu bağcılık uzmanı Türcan Teker yaptı.
Toplantının tanıtım toplantısını Buharkent Ziraat Odası başkanı Naim Özdamar yaparken,
“Buharkent Ziraat Odası’nın kuruluşu olan 2009 yılında ilçemiz genelinde 670 dekar bağ mevcuttu. Tarihi boyunca bir bağcılık merkezi olan Buharkent’te, özellikle 1960 ve 70’li yıllarda sulamanın yaygınlaşması ve pamuk fiyatlarının hatırı sayılır düzeylere yükselmesi ile bağ alanları sökülerek incir zeytin ve pamuğa dönüştü.
2009’dan sonra Buharkent Ziraat Odası olarak yaptığımız çalışmalar ve uyguladığımız projelerle bağcılığımızın bu düzeye gelmesini sağladık.
Buharkent ova ve yayla kesimi olarak iki coğrafi yapıdan oluşmaktadır ki her iki kesim de bağcılık için ayrı özellikler taşımaktadır. Ova kesiminde Trakya İlkeren, Süperior Prima gibi erkenci çeşitler hızla artarken bu çeşitlerin pazarlama sıkıntısı olmamasında, hasat döneminde ülkemizin başka bir bölgesinde hasadın olmaması gerçeği bulunmaktadır. Yayla kesiminde ise orta-geç üzüm bağları oluşturulmakta bunların hasatları da Eylül ayı içinde gerçekleşmektedir. Odamız tarafından Gündoğan mahallemizde oluşturulan örnek bağ yayla bağcılığının ilk temel taşı olmuştur.
Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Buharkent İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Buharkent ve Aydın Büyük Şehir Belediye Başkanlıkları ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yürütmekte olduğumuz bu projeler kurumlar arası işbirliğinin eseridir. Bu bakımdan yukarıda saydığım kurumların başkan ve müdürlerine ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunarım.
Bu çalışmamızda bağcılığın verimliliği açısından en önemli faaliyetlerden olan kış budaması ve gübreleme eğitimi ile bilgi eksikliğimizi giderip yanlışlarımızı düzeltme fırsatı bulacağız” Dedi.
Toplantıda Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bağcılık uzmanı Oğuzhan Soltekin Bağlarda kış budaması, Özen Merken Bağlarda gübreleme konularında görsellere dayanarak eğitim konuları ile sunumlarını yaptıktan sonra araziye çıkılarak tatbiki budama eğitimi verildi.

Paylaş |                                         Yorum Yaz - Arşiv   123 kez okundu