TUNALIOĞLU: YEŞİL SOFRALIK ZEYTİNDE ADIM ATILACAK…

Konuşmacılardan ADÜ Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü Dekan Yardımcısı, ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, Buharkent Zeytinciliğini anlattı. Sorunun yerel halkın sorunu olduğunu ifade eden Tunalıoğlu, “Bu sorunu yaratanlar sizlersiniz. Dolayısıyla çözecek olanlarda sizlersiniz. Bölgede yaptığımız çalışmalarda ilçede toplam zeytinlik alan 8.286 dekar, 162.920 Zeytin ağacı (105 bin Meyve veren, 57 bin Meyve vermeyen), 2.117 ton toplam zeytin üretimi (ağaç başına 20 kg), 40-50 yaşında Memecik, 20-25 yaşında Domat, Gemlik ve Yamalak Sarısı, 8 Köyde toplam 700 Zeytin üreticisi, çiftçi başına ortalama 10 dekar zeytin alanı, yüzde 85 Sofralık, yüzde 15 Yağlık Zeytin, yüzde 60 Kokteyl Yeşil, yüzde 20 Doğal Fermente Siyah ve yüzde 20 Çizik Zeytin işlendiğini görünce zeytinyağı çalışmasının değil sofralık zeytin konusunda çalışmanın yapılmasına karar verdik. Taze incir  üretiminde olduğu gibi ,kokteyl zeytin ihracatında da ülke liderliğini elinde bulunduran Buharkent’te bu dalda üretim desteklenmeli ve sürdürülmelidir.Yapısal politikalar belirlemek durumundayız. Verim düşüklüğünün araştırılması, termal etki, yağışların etkisi araştırılacak. Pazarın yapısından kaynaklanan sorunlar, rekolte tahminleri, fiyat dalgalanmaları ve ihracat konusunu değerlendireceğiz. Çalışmalarımız bu yönlerde olacak. Birinci hedefimiz yol göstermek ve denetlemeyi artırmaktır” diye konuştu.

Paylaş |                                         Yorum Yaz - Arşiv   69 kez okundu